SDU Gedupeerden niet in hoger beroep wegens werkmap taxi

SDU Gedupeerden niet in hoger beroep wegens werkmap taxi

Gepubliceerd op 15-07-2015 om 13:39

 

Stichting SDU Gedupeerden gaat niet in beroep tegen de verloren uitspraak over de jarenlange torenhoge prijzen van werkmappen taxi. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) Taxi en Duco Douwstra vrezen jarenlange kostbare juridische procedures. “En het is maar de vraag wat het gaat opleveren”, vertelt Douwstra.

door de torenhoge kosten van de verplichte werkmap taxi. Die was verplicht voor registratie van rij- en rijsttijden en mocht van de overheid alleen worden uitgegeven door SDU. Die rekende daar 37 euro voor, terwijl de drukkosten slechts 1,50 euro bedragen.

Taxibranche

De stichting wilde dus geld zien voor de taxibranche. Die heeft jarenlang de woekerwinsten van SDU betaald. De rechter wees echter onlangs die vordering af, omdat zij van mening is dat er onvoldoende economische feiten en omstandigheden werden aangevoerd dat SDU jarenlang onrechtmatig miljoenen heeft verdiend aan de taxibranche.

“We konden volgens de rechter onvoldoende onderbouwen waarom de prijs exorbitant was. Want SDU voerde allerlei kosten op”, legt Duco uit. “In hoger beroep hebben we wellicht kans, maar dan moet er eerst veel geld in een rapport worden geïnvesteerd, dat onderbouwt waarom de door SDU opgegeven kosten niet kloppen. En als we daarmee dan de zaak winnen, zal SDU weer in beroep gaan in een nieuwe slepende procedure met de bijbehorende juridische kosten.”

No cure, no pay

Een kleine mogelijkheid ligt er wellicht in het voeren van een proces, waarbij de juridische ondersteuning via ‘no cure, no pay’ zou gaan. Douwstra: “Alleen dan moet je dan van ieder taxibedrijf individueel een machtiging ontvangen. En als we dat zouden winnen, zouden de advocaten zoveel kosten opeisen, dat er voor de taxibranche weinig over zou blijven. Dat zagen we niet zitten.”

Douwstra richtte in 2010 de stichting SDU gedupeerden op, waar, in 2011, ook KNV Taxi zitting in nam. Uitgaande van een jaarlijkse verkoop van 65.000 werkmappen, loopt het bedrag dat teveel door SDU in rekening is gebracht aan de taxibranche op tot ongeveer 2 miljoen euro per jaar. Met het afblazen van het hoger beroep lijkt dit dossier nu definitief in een lade gestopt te kunnen worden.

Bart Pals

Lees ook: Taxibranche verliest rechtszaak tegen SDU om werkmap

Onderwerpen: Douwstra, KNV, rij- en rusttijden, SDU, taxi, taxibranche, taxichauffeur, werkmap

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This